Idomybes

Anyta turkė išmokė mane virti kavą taip, kad daugiau nebėra noro eiti į kavinę

Egzistuoja daug kavos ruošimo būdų. Štai populiariausi jų:

Turkiškos kavos virimo puodelyje „turkoje“. Tokį kavos ruošimo būdą net vadina rytietišku. Tai vienas seniausių ruošimo būdų, kuris buvo išrastas arabų. Įdomu, kad pradžioje gėrimą ruošdavo ant karšto dykumos smėlio ar anglių. Kava, užplikyta turkoje, gaunasi labai ryški ir sodri.

Kavos ruošimo turkoje procesas

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad ruošti kavą turkoje – paprasčiau ir būti negali. Tačiau yra niuansų,
kurie gali smarkiai paveikti gėrimo skonį. Jie žinomi toli gražu ne kiekvienam.

1. Rytietiškos kavos paruošimui mums reikia sekančio inventoriaus: kavamalės (jei turite kavos pupeles), turkos, ilgo šaukštelio.

2. Imame 2 arbatinius šaukštelius kavos vienam gėrimo puodeliui (pupelėmis ar maltos), 120 ml filtruoto vandens, 1 arbatinį šaukštelį cukraus (galima nenaudoti), druskos irgi pagal skonį.

3. Malame kavos pupeles 40-50 sekundžių. Geriau tai daryti per kelis kartus, su pertraukomis, kitaip kavamalė gali perkaisti, kas turės įtakos gatavo gėrimo skoniui.

4. Beriame kavą į turką. Pagal pageidavimą beriame druską ir cukrų. Kažkam gali pasirodyti keistas druskos naudojimas, tačiau ji tik padės atskleisti kavos skonį. Permaišome visus sausus ingredientus.

5. Pilame į turką filtruotą vandenį, apskaičiuojant 60 ml 1 arbatiniam šaukšteliui kavos. Vandens lygis neturi būti aukščiau siauriausios turkos dalies.

6. Dedame turką ant vidutinės ugnies, kad kava pradėtų palaipsniui kaisti. Kai atsiranda puta,
sumažiname ugnį iki minimalios.

7. Įdėmiai stebime putą – nuo viryklės geriau toli nenueiti. Kai puta pradeda greitai kilti, nuimame turką nuo ugnies ir laukiame, kol puta nusės.

8. Pakartotinai dedame turką ant ugnies ir laukiame, kol puta vėl ims kilti. Vėl nuimame nuo ugnies ir leidžiame putai nusėsti.

9. Jei yra laiko, kartojame šiuos veiksmus apie 4-5 kartus. Esmė tame, kad per tą laiką įvyks ekstrakcijos procesas ir kava atiduos visus savo eterinius aliejus. Gėrimas gausis sodrus, turtingo skonio.

10. Nuimame turką nuo ugnies ir mėgaujamės aromatingu eliksyru, kuris pagerins nuotaiką ir suteiks
žvalumo!

Papildomi patarimai

1. Nereikia užvirinti kavos turkoje. Ideali temperatūra – 95 laipsniai.

2. Kad kavos kruopelės nusėstų į dugną, po paruošimo įpilk 1 arbatinį šaukštelį ledinio vandens.

3. Neskubėk perpilti kavos į puodelį. Geriau leisti jai pastovėti 1-2 min.

4. Kad gėrimo aromatas pilnai atsiskleistų, patiekimui naudok pašildytus puodelius. Pavyzdžiui, juos galima apiplikyti verdančiu vandeniu iš vidaus.

Related Articles

You cannot copy content of this page