Auksinės žuvelės, pasirodo, yra gajūs alkoholikai

Mokslininkai iš Liverpulio ir Oslo universitetų išsiaiškino, kad auksinės žuvelės išgyvena žiemą, ledu pasidengusiuose ežeruose, dėka padidinto alkoholio kiekio organizme.

Tyrinėtojai nustatė, kad žuvytės, vardan išgyvenimo, pieno rūgštį savo organizme paverčia alkoholiu. Kai kurių žuvyčių organizme alkoholio kiekis viršijo net daugelyje šalių leistiną alkoholio kiekį vairuojant automobilį.

Tuo tarpu, kai žmonės ir daugelis stuburinių jau būtų numirę po kelių minučių, auksinės žuvelės gali išgyventi apledėjusiuose vandens telkiniuose mėnesius.

Mokslininkai ištyrė molekulinius mechanizmus, atsakingus už tokį sugebėjimą.

Daugelio gyvūnų organizmuose yra vieningas baltymų rinkinys, perduodantis angliavandenius mitochondrijoms – ląstelių „energetinėms stotims“. Kai nėra deguonies, angliavandenių vartojimas gamina pieno rūgštį, kuri nepasišalina iš žuvyčių organizmo ir galėtų sunaikinti jas per kelias minutes. Tačiau per evoliucijos laikotarpį žuvyčių organizme susidarė antras baltymų rinkinys, veikiantis tik kai yra deguonies trūkumas, ir paverčiantis pieno rūgštį alkoholiu, pasišalinančiu po to per žiotis.

„Antrasis baltymų rinkinys aktyvuojasi tik tada, kai trūksta deguonies. Ledas neleidžia orui patekti į vandenį, todėl žuvys sunaudoja visą deguonį, o po to persijungia į alkoholį“, – pasakoja daktaras Maiklas Berenbrikas.

Kuo ilgiau žuvys būna po ledu, tuo didesnis alkoholio lygis jų organizme.

„Jei matuotume lauko sąlygomis, alkoholio rodiklis jų organizme išauga iki 50 mg /100ml – o tai yra leistino alkoholio kiekio riba vairuotojams Škotijoje. Tai štai, jos tikrai yra lyg „išgėrusios“, – pridėjo daktaras Berenbrikas.

Mokslininkai netgi juokaudami paskaičiavo, per kiek laiko žuvytė gali pagaminti alkoholinio gėrimo porciją.

„Jei įdėtume jas į alaus bokalą ir jį uždarytume, tai 4 procentų stiprumo gėrimas gautųsi per 200 dienų“, – sako daktaras Berenbrikas.

Nežiūrint į tai, kad žuvytės iki pat žiočių prisipildžiusios alkoholio, jos nuo to nemiršta. Bet jei žiema tęsiasi labai ilgai, žuvytės praranda „degalų“ atsargas, ir visgi miršta.

Tyrimo vadovė daktarė Ketrin Elizabet Fagernes iš Oslo universiteto sako, kad etanolio gamyba daro auksinius karpius vienintele rūšimi, sugebančia išgyventi atšiauriose sąlygose ir tokiu būdu išvengti plėšrūnų.

Tau taip pat gali patikti Daugiau iš autoriaus