Patarimai

Kiek laiko galima saugiai laikyti įvairias mėsos rūšis šaldymo kameroje

Mėsos, žuvies ir jūros gėrybių užšaldymas ar atvėsinimas – puikus būdas išsaugoti jų maistinę vertę ir užkirsti kelią gedimui. Priklausomai nuo produkto tipo ir smulkinimo jis gali šaldytuve ar šaldymo kameroje išsaugoti aukštą kokybę nuo 1 iki 12 mėn.

Apie tai, kad atvėsinti produktai ilgiau išlieka švieži, žmonės sužinojo dar priešistoriniais laikais. Palikus maistą vėsioje vietoje ar užkasus jį sniege jis genda lėčiau. Nors tais tolimais laikais žmogus nesuprato, kodėl tai vyksta.

Prabėgus šimtmečiams, mokslininkams pavyko atskleisti, kad žema temperatūra lėtina
bakterijų, dėl kurių genda produktai, augimą. Apie tai, kiek galima saugiai laikyti maistą šaldytuve.

Kiek ilgai mėsa, žuvis ir jūros gėrybės gali būti laikomi šaldytuve

Greičiausiai bakterijos auga nuo 4 iki 60 Celsijaus laipsnių temperatūroje. O kai kurie mikroorganizmai gali padvigubinti savo skaičių vos per 20 min. Kad apsaugotumėte produktus, rekomenduojama juos laikyti šaldytuve 5-8 laipsnių ar žemesnėje temperatūroje.

– Šviežia mėsa ( pjausniai, muštiniai, guliašas) žemoje temperatūroje laikoma 3-5 dienas. Tai vienodai liečia jautieną, veršieną, avieną ir kiaulieną.

– Subproduktai (liežuvis, inkstai, kepenys, širdis) gali būti laikomi šaldytuve ne daugiau 1-2 d.

– Šviežios paukštienos laikymo laikas trumpesnis. Vištieną, kalakutieną (dalimis ar visą) galima saugiai laikyti šaldytuve 1-2 d.

– Gatava šoninė ir dešrelės šaldytuve laikoma ne ilgiau savaitės. Dešreles, kurios buvo pirktos šaldytos, galima laikyti šaldytuve 3-4 dienas po paruošimo, o neapdorotas – tik 1-2 d. Kietas dešreles, pavyzdžiui, peperoni, galima laikyti 2-3 savaičių bėgyje.

– Dešrainius, sumuštinius, picą ar mėsainius originalioje pakuotėje galima laikyti apie 2 savaites, o atidarius rekomenduojama suvartoti savaitės bėgyje.

– Žuvį, nepriklausomai nuo jos riebumo, rekomenduojama laikyti šaldytuve ne ilgiau nei 1-3 d.

– Jūros gėrybių saugojimo laikas šiek tiek skiriasi. Švieži krabai ir omarai gali būti saugiai laikomi šaldytuve 2-4 dienas, o gyvi krabai ir omarai – vos 1 dieną. Gyvas midijas, austres ir šukutes leidžiama laikyti 5-10 dienas, o midijas su kiautu – 3-10 d. Kalmarai išsilaiko iki 3 dienų, o vėžiai ir krevetės – 3-5 d.

– Paruoštą mėsą (tame tarpe ir paukštieną) galima laikyti šaldytuve 3-4 d.

– Gatavi mėsos ir žuvies kotletai šaldytuve išlieka švieži 3-4 dienas, o troškinta mėsa – 1-2 d.

Kiek ilgai galima laikyti mėsą, žuvį ir jūros gėrybes šaldymo kameroje

Teoriškai produktai, pastoviai esantys šaldymo kameroje -18 ir žemesnėje temperatūroje, gali ten laikytis neribotą laiką. Tačiau kuo ilgiau jie būna šaldymo kameroje, tuo blogesnė darosi jų kokybė.

Net maistą su ilgu laikymo terminu rekomenduojama laikyti ne ilgiau vienerių metų.

– Šaldyta mėsa (veršiena, jautiena, aviena, kiauliena) gali būti tinkama nuo 4 iki 12 mėn.

– Mėsos faršas, faršas iš paukštienos lieka švieži šaldymo kameroje 3-4 mėnesius.

– Šaldytą šoninę galima laikyti iki 1 mėnesio, o dešreles ir dešrainius – ne daugiau 2 mėnesių.

– Višta ar kalakutas bus tinkami vartoti apie 12 mėn. Dalimis šaldytą paukščio mėsą galima laikyti 9 mėn.

– Neriebią žuvį neverta užšaldyti ilgesniam nei 4-8 mėnesių laikui, o riebias rūšis – ne ilgiau 2-3 mėn.

– Omarų ir krabų mėsa užšaldoma nuo 2 iki 4 mėnesių laikui. Krevetės, vėžiai ir kalmarai šaldymo kameroje gali laikytis 6-18 mėnesių, o išvalyti moliuskai, midijos, austrės ir šukutės – 3-4 mėn.

– Mėsos bei žuvies patiekalų likučius taip pat galima užšaldyti ir saugoti ilgą laiką. Mėsa ar paukštiena šaldymo kameroje išlieka tinkama nuo 2 iki 6 mėnesių, žuvis – 3 mėnesius, žuvies kotletai ir muštiniai – 1-3 mėnesius, o mėsiškos sriubos, sultiniai ir troškinta mėsa – apie 2-3 mėn.

Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos. Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą. Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.

Related Articles

You cannot copy content of this page