Laktozės netoleravimas – dažno lietuvio problema

Laktozė – tai pieno cukrus, kurio gausu piene ir jo produktuose. Laktozės netoleruoja žmonės, kurių organizme trūksta pieno cukrų skaidančio fermento. Statistika rodo, kad laktozės netoleruoja kiek daugiau nei trečdalis (34 procentai) Lietuvos gyventojų, kurie turi įgimtą fermento trūkumą arba jį įgijo po įvairių žarnyno susirgimų. Virškinant maistą laktozė lieka nesuskaidyta, todėl gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimus.

Laktozės netoleravimo priežastys
Laktozės netoleravimą (hipolaktaziją) sukelia laktazės fermento trūkumas. Pirminė laktazės stoka pasitaiko dažniausiai: fermento kiekis gali palaipsniui mažėti su amžiumi, kada maisto racionas yra gana platus, o pieno produktų vartojama mažai. Antrinės laktozės netoleravimo priežastys yra retesnės, jos yra susijusios su įvairiomis virškinamojo trakto ligomis, žarnyno operacijomis, kada pašalinama dalis žarnyno. Retais atvejais pasitaiko įgimtas laktozės netoleravimas – jis pasireiškia 3-6 metų vaikams. Laktozės netoleravimas, pasireiškiantis dar kūdikystėje, paprastai yra susijęs su netinkamu žindymu.

Simptomai
Klinikiniai laktozės netoleravimo simptomai paprastai pasireiškia praėjus 30-120 minučių nuo pieno ar jo produktų vartojimo. Dažniausiai pasireiškia šie simptomai:

Viduriavimas;
Pykinimas, kartais ir vėmimas;
Pilvo tempimas ir pūtimas;
Skrandžio gurgimas;
Dujų kaupimasis;
Pilvo skausmas.

Alergija pienui ir laktozės netoleravimas nėra tapatūs dalykai
Alergija pienui paprastai pasireiškia naujagimiams, o laktozės netoleravimas – vėliau. Alergija pienui pasireiškia maisto netoleravimo simptomais, tačiau taip pat gali atsirasti ašarojimas, sloga, odos niežulys, dilgėlinė, pasunkėti kvėpavimas. Laktozės netoleravimas dažniausiai pasireiškia maisto netoleravimo simptomais, tokiais kaip pilvo pūtimas, viduriavimas, vėmimas, ir t.t. Nors alergija pienui ir laktozės netoleravimas kartais yra tapatinami, tačiau tai nėra vienas ir tas pats. Kreipęsi į gydytojus galėsite atlikti reikalingus tyrimus, ir bus galima nustatyti, kas sukelia nemalonius simptomus.

Rizikos veiksniai
Statistika rodo, kad laktozės netoleravimas dažniau yra nustatomas tamsios odos žmonėms, todėl rasė yra vienas hipolaktazijos rizikos faktorių. Neišnešiotiems kūdikiams laktozės netoleravimas pasireiškia dažniau. Taip pat tai gali pasireikšti vyresnio amžiaus žmonėms ir asmenims, kurie sirgo ar serga virškinamojo trakto ligomis. Tam tikrais atvejais laktozės netoleravimas gali pasireikšti praėjus kelioms dienoms nuo viduriavimo – taip nutinka dėl to, kad neįprastas tuštinimasis paveikia plonųjų žarnų sieneles.

Hipolaktazijos diagnostika
Nustatyti laktozės netoleravimą galima keliais būdais. Vienas jų vadinamas „naminiu“: keletą dienų vertėtų atsisakyti maisto produktų, kuriuose yra laktozės, o vėliau per dieną išgerti 2-3 stiklines pieno. Jei per pusvalandį pradės skaudėti pilvą ar imsite viduriuoti, tai gali būti ženklas, kad jūs netoleruojate laktozės. Taip pat gali būti atliekamas laktozės netoleravimo testas. Pacientas turėtų būti kelias valandas nevalgęs, tyrimo metu jam bus duodama išgerti 200 ml pieno. Iš karto bus atliekamas kraujo tyrimas (nustatomas gliukozės kiekis serume). Kraujo tyrimas pakartojamas po dviejų valandų. Jei gliukozės kiekis nepadidėja, pacientui diagnozuojamas laktozės netoleravimas. Iškvėpto oro testas – tai dar vienas būdas nustatyti hipolaktaziją. Sveiko žmogaus iškvėptame ore paprastai nėra vandenilio dujų. Jei laktozė nėra suskaidoma plonajame žarnyne, ją pradeda fermentuoti rūgimo ir puvimo bakterijos, esančios storajame žarnyne. Po šių reakcijų susidaro vandenilio dujos, kurios per kraują patenka į plaučius ir yra iškvepiamos. Išgėrus stiklinę pieno gali būti nustatoma didelė vandenilio dujų koncentracija, ir tai leidžia nustatyti laktozės netoleravimą.
Laktozės netoleravimo gydymas
Hipolaktazija gali būti gydoma skiriant belaktozę arba mažesnio kiekio laktozės dietą. Taip pat gali būti skiriami preparatai, sudėtyje turintys sintetinės laktazės. Šiuos vaistus galima vartoti kartu su pieno produktais, nes tuomet jie geriau virškinami, sumažėja nepageidaujami laktozės netoleravimo simptomai. Koks gydymo būdas gali geriausiai pasiteisinti, tai priklausys nuo laktozės netoleravimo laipsnio. Pavyzdžiui, tuo atveju, jei simptomai yra gana neryškūs ir nesukelia didelių nepatogumų, paprasčiausiai gali būti mažinamas pieno produktų kiekis. Jei laktozės netoleravimas sukelia didelių nepatogumų, rekomenduojama pasikonsultuoti su dietologu, kuris paskirs tinkamą dietą.

Kokiuose maisto produktuose yra laktozės?
Didelis laktozės kiekis yra piene, svieste, margarine, kai kuriuose jogurtuose, sūryje, fermentuotuose pieno produktuose. Taip pat laktozės yra pieno milteliuose, duonoje ir kituose keptuose gaminiuose, kai kuriuose maisto pusgaminiuose, šokolade ir daugelyje tablečių rūšių.

Rekomendacijos
Kad ir kaip mėgtumėte pieną, dažniau jį pakeiskite kitais gėrimais;
Kai kuriems žmonėms laktozės netoleravimas pasireiškia silpniau, jei pienas yra vartojamas su kitais maisto produktais;
Jogurto mėgėjams vertėtų rinktis natūralų, termiškai neapdorotą jogurtą. Jo sudėtyje yra mikroorganizmų, kurie gamina laktazę;
Jei pasireiškia laktozės netoleravimas, tačiau visiškai atsisakyti pieno produktų yra sunku, juos vartokite mažesniais kiekiais – tai gali padėti išvengti itin nemalonių simptomų;
Atidžiai skaitykite maisto produktų ir vaistų sudėtį. Net ir nedidelis laktozės kiekis gali sukelti nemalonius simptomus, todėl būkite atsargūs.
Laktozės netoleravimas yra tikrai dažnas reiškinys, sukeliantis nemalonius simptomus. Svarbu yra tai, kad laktozės netoleruojantiems žmonėms būtų paskirta tinkama dieta, ir bus galima pamiršti pieno produktų sukeliamus negalavimus.

šaltinis www.paturimupasaulis.lt

Tau taip pat gali patikti Daugiau iš autoriaus