Idomybes
O jūs žinote, kuo skiriasi rudi ir balti kiaušiniai?

Apie rudų ir baltų kiaušinių skirtumą sklando daugybė gandų. Kai kurie mano, kad rudi kiaušiniai žymiai sveikesni ir daug skanesni už baltus. Kiti spėja, kad balti kiaušiniai sukurti desertų ir įvairių tortų kepimui. Šiandien išsklaidysime šiuos mitus.
Kuo naudingi vištų kiaušiniai
Kiaušiniai labai maistingi. Kiaušiniuose yra naudingų vitaminų, mikroelementų ir baltymų. Dažnas kiaušinių vartojimas teigiamai veikia plaukų, regėjimo ir bendrai viso organizmo būklę. Vidutiniškai vienas kiaušinis turi apie 80 kalorijų.
Kiaušiniuose esantis cholesterolis teigiamai veikia organizmą. Jis randamas trynyje, kaip ir lecitinas (ypatinga medžiaga, kuri padeda perdirbti riebalus ir cholesterolį).
Termiškai apdoroti kiaušiniai naudingesni už neapdorotus. Neapdorotuose kiaušiniuose dažnai slypi kenksmingos bakterijos – salmonelės. Jos žūva termiškai apdorojus.
Balti kiaušiniai ne mažiau naudingi už rudus. Priešingai paplitusiam mitui apie tai, kad rudi kiaušiniai žymiai sveikesni už baltus, tai visiška netiesa.
Balti kiaušiniai niekuo nesiskiria nuo rudų. Viskas tik dėl vištų, kurios deda šiuos kiaušinius, veislės.
Lukšto spalva priklauso nuo dedeklės spalvos: raibų vištų kiaušiniai rusvi, o baltos vištos deda baltus kiaušinius. Renkantis kiaušinius neverta kreipti didelį dėmesį į lukšto spalvą!
Dietiniai kiaušiniai žymiai sveikesni už paprastus. Visus kiaušinius galima klasifikuoti į dietinius ir paprastus. Dietiniais laikomi kiaušiniai, laikyti ne ilgiau 7 parų nuo dėjimo. Paprasti kiaušiniai laikomi iki 25 parų.
Kiaušinių nereikėtų laikyti šalia produktų, turinčių stiprų kvapą. Dėka porėtos lukšto struktūros kiaušiniai lengvai sugeria pašalinius kvapus.