Receptai
Žiemą gyriau save už tai, kad daug priruošiau: paprastas agurkų rauginimo būdas be verdančio vandens, be cukraus ir be acto
Šaltas agurkų rauginimo būdas žiemai. Sugaištu 15 min. Paprastesnio recepto neteko matyti. Kai bandžiau pirmą kartą, užraugiau vos vieną stiklainį. Ir paskui žiemą labai gailėjausi.
Bet užtai sekančiais metais pasitaisiau ir užraugiau iškart 8 trilitrinius stiklainius. Ir žiemą gyriau save už tai!
Todėl nekartokite mano klaidų. Raukite daugiau iškart. Tokie agurkai visada gaunasi tvirti ir be tuščių ertmių. Labai skanūs ir traškūs!
Receptas apskaičiuotas 3 l stiklainiui. Bandžiau raugti mažesniuose stiklainiuose – nesigauna… Net teisingai apskaičiavus ingredientus, vis tiek ne tas.
Todėl imu 3 l stiklainį ir ant dugno dedu prieskonius. Juodųjų pipirų žirnelius, česnaką, krieno lapus, krapų šakeles ir skėtukus. Paskui dedu agurkus. Vėl truputis žalumynų ir vėl agurkai. Viršuje agurkus pridengiu krienų lapais.
Agurkų galiukų niekada nenupjaunu. Agurkus iš anksto užmerkiu šaltame vandenyje porai valandų.
Stiklainiui sūrymo reikia apie 1,4 l (maždaug).Bet aš iš pradžių imu kiek mažiau vandens – apie litrą, beriu garstyčių miltelius (1 valgomasis šaukštas be kaupo) ir 3 valgomuosius šaukštus be kaupo druskos (kaupą nuimu peiliu).
Permaišau ir užpilu stiklainį su agurkais. Paskui pilu vandens iki stiklainio viršaus. Galima naudoti bet kokį geriamąjį vandenį. Nevirintą.
Ant viršaus beriu dar vieną šaukštą garstyčių, stiklainį uždengiu plastikiniu dangteliu ir padedu šaltai. Arba į rūsį (tik rūsys turi būti tikrai šaltas), arba į šaldytuvą (jei nėra rūsio). Šilumoje nepalieku stiklainio nė valandai – iškart šaltin!
Taip, kad paragautum tokių agurkėlių, reikia kantrybės. Bet patikėkite, jie to verti!
Praėjo 2 dienos ir aš pastebėjau, kad vandens stiklainyje sumažėjo. Tai svarbu! Vanduo turi pilnai apsemti agurkus. Todėl pirmąsias 2 savaites geriau tai stebėti.
Agurkai ilgai nekeičia spalvos, nes greito rūgimo čia nebus. Štai praėjo savaitė. Agurkai dar žalutėliai. Vėl įpilu truputį vandens. Pažiūrėsiu dar savaitę, paskui nuimsiu šį dangtelį ir uždengsiu štai tokiu:
Iš anksto dangtelį plaunu su soda, paskui apie 15-20 sekundžių laikau verdančiame vandenyje ir uždarau.
Liko palaukti 2-3 mėnesius ir bus galima ragauti. Agurkėliai pakeitė spalvą – reiškia, gatavi. Maždaug po mėnesio bus silpnai rauginti. Bet aš visgi patariu palaukti!
Traškūs, tvirti, kvapnūs ir labai labai skanūs!