Receptai
Skumbrės kotletai
Ingredientai
– šaldyta skumbrė 2 vnt
– svogūnas 1 vnt
– česnakas 2 skiltelės
– kiaušinis 1 vnt
– avižiniai dribsniai 2 valgomieji šaukštai
– sviestas 30 g
– malti juodieji pipirai 2 žiupsniai
– druska pagal skonį
– malti džiūvėsėliai 5 valgomieji šaukštai
Eiga
– Iš anksto atšildykite skumbrę – palikite porai valandų kambario temperatūroje, kad pilnai atitirptų.
Pašalinkite galvas ir pelekus. Išskroskite, kruopščiai išplaukite pilvo ertmę, kad nebūtų juodos
plėvelės. Nuimkite odą. Perpjaukite žuvį išilgai stuburo į dvi dalis, pašalinkite stuburą ir kaulus.
File supjaustykite gabalėliais.
– Nulupkite didelį svogūną ir kelias česnako skilteles. Perpjaukite svogūną į 4-6 dalis, kad jis
lengvai tilptų mėsmalėje. Skumbrės file kartu su svogūnu ir česnaku sumalkite mėsmale vieną ar
du kartus, jei pergyvenate, kad galėjo papulti koks nors kaulelis.
– Į žuvies faršą dėkite suminkštėjusį sviestą, kiaušinį, pipirus, druską ir avižinius dribsnius (tiks bet
kokie, tiek įprasti, tiek greito paruošimo, jų užduotis – sugerti skystį, kuris vienaip ar kitaip bus
žuvyje, kuri buvo šaldyta).
– Masę gerai išmaišykite rankomis. Uždenkite lėkšte ar plėvele ir dėkite į šaldytuvą 30 min. Per tą
laiką žuvytė truputį pasimarinuos, o faršas taps stangresnis ir paklusnesnis, juk išbrinks dribsniai.
– Rankas suvilgę vandeniui, formuokite nedidelius pailgus kotletukus ir apvoliokite juos
džiūvėsėliuose.
– Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite žuvies kotletus, kol parus – maždaug 5-6 minutes iš abiejų
pusių, ugnis turi būti nedidelė, kad jie kaip reikiant iškeptų.
– Apskrudusius skumbrės kotletus dėkite ant servetėlių, kad pašalintumėte nereikalingus riebalus.
O paskui patiekite su bet kokiu garnyru: ryžiais ar bulvių koše, troškintomis daržovėmis ar
lengvomis salotomis. Jei patieksite šaltus, galima pagardinti krienais ar garstyčiomis. Gero
apetito!