Patarimai
Kodėl negalima maišyti agurkų ir pomidorų
Pomidorų ir agurkų salotos – daugelio mėgstamas patiekalas. Jį valgo atskirai arba papildo juo garnyrus ir mėsą. Tačiau mokslininkai padarė išvadą, kad maišyti pomidorus ir agurkus kategoriškai draudžiama.
Daryti maišytas salotas iš pomidorų ir agurkų nerekomenduojama netgi tiems, kas nesilaiko sveikos mitybos principų. Raudonas pomidoras ir žalias agurkas yra produktai-antagonistai ir esmė visai ne spalvų skirtumuose.
Pomidorai skrandyje ir žarnyne sukuria rūgščią terpę, o agurkai – šarminę. Iš elementarios chemijos kurso žinome, kad sąveikaujant šarmams ir rūgštims susidaro druskos. Dažnai vartojant salotas iš šių daržovių, gali kilti kepenų ir inkstų problemos, o to pasekoje sutrikti organizmo filtravimas.
Agurkų ir pomidorų virškinimui skrandis turi išskirti absoliučiai skirtingus fermentus. Pagal fiziologijos
dėsnius tai neįmanoma, todėl kol virškinama viena daržovė, kita ramiai rūgsta žarnyne.
Tokių salotųvartojimo pasekmės gali būti įvairiausios: pilvo pūtimas, padidėjęs dujų susidarymas, epigastriniai
skausmai.
Pomidoruose yra daug vitamino C, tačiau fermentai, esantys agurkuose, ardo askorbo rūgštį ir salotos nebetenka jokios naudos. Jei abi šios daržovės mėgstamos, geriau vartoti jas atskirai, darant ne trumpesnę nei dviejų valandų pertrauką.