Receptai
Lašiša orkaitėje. Du paruošimo variantai
Paruošimui tinka bet kokios rūšies raudona žuvis (pas mane 3 upėtakio pjausniai, bendras svoris 800 g).
Jei žuvis šaldyta, iš anksto ją atšildome. Pabarstome žuvį druska, maltų pipirų mišiniu, dedame ant folijos lakštų ir pasukame foliją į žuvį. Viršuje dedame po šakelę krapų ir dedame į formą.
Šaltą sviestą (60 g) supjaustome nedideliais gabalėliais ir dedame ant upėtakio. Sviestas suteiks puikų grietinėlės skonį ir aromatą. Pašauname į 200 laipsnių karščio orkaitę 10-12 min.
Upėtakis apskrudo, krapų šakelės nespėjo apdegti. Galima ruošti žuvį ir be folijos, tik formoje. Žuvis
gaunasi sultinga, švelni, labai skani ir aromatinga.
Antras variantas. Į dubenį pilame aliejų (3 valgomuosius šaukštus), sojos padažą (1 valgomąjį šaukštą), cukrų (1 arbatinį šaukštelį), smulkintas česnako skilteles (2 vnt), citrinos žievelę (3⁄4 arbatinio šaukštelio), maltus pipirus (1⁄4 arbatinio šaukštelio) ir pjaustytas petražoles (3 šakeles).
Gerai permaišome, kol ištirps cukrus. Cukrų galima keisti medumi. Padažas gaunasi labai aromatingas. Žuvį pabarstome druska ir dedame į skardą. Į formą galima dėti gabalėlį kepimo popieriaus ir sutepti jį aliejumi, o galima gaminti ir be popieriaus. Gatavą padažą paskirstome ant žuvies ir pašauname į 200 laipsnių karščio orkaitę 5 min.
Paskui formą išimame, teptuku sutepame žuvies šonus padažu.
Kepame dar 10 min. Žuvis gaunasi neįtikėtino aromato, sultinga ir skani. Patiekdami apšlakstome citrinos sultimis.