Patarimai
Supjaustau gabaliukais, kruopščiai pakuoju į maišelius, darau ruošinius metams iš 4 kg mėsos. Sugaištu 1 dieną
Specialistai tikina, kad užšaldyti mėsą ir neprarasti skoninių savybių neįmanoma.
Tai tiesa. Bet egzistuoja 2 šaldymo būdai, kurie iš esmės skiriasi vienas nuo kito.
Šokinis šaldymas – mėsos užšaldymas -40 laipsnių temperatūroje.
Toks užšaldymas laikomas teisingu, mėsos skaidulos nepažeidžiamos, o atšildant mėsa nepraranda skoninių savybių. Namų sąlygomis tokio efekto nepasieksime, bet galima pasinaudoti antru būdu.
Buitinis šaldymas – mėsos šaldymas namų sąlygomis. Buitinio šaldytuvo šaldymo kameros temperatūra paprastai nesiekia ir pusės idealios šaldymo temperatūros.
Todėl ilgai šaldant ant mėsos atsiranda dideli ledo kristalai, mėsos skaidulos pažeidžiamos, o rezultate gaunamas beskonis ir sausas gumos gabalas, kaip jį beruoštum.
Šviežia mėsa laikoma 5 dienas nulinėje kameroje, apvyniota rankšluosčiu. Kasdien rankšluostį reikia keisti.
Mėsos šaldymo taisyklės
- Mėsos gabalą nuvalyk rankšluosčiu, kad pašalintum nereikalingą drėgmę.
- Ruošinius steikui ar muštiniams supjaustyk porcijiniais gabaliukais ir dėk ant pergamentinio popieriaus.
Dėk ruošinius ant popieriaus į šaldiklį 3 valandoms.
3.Po 3 val reikia išimti ir būtinai užvakuumuoti arba stangriai apsukti maistine plėvele. Tai reikalinga tam, kad su laiku mėsa nepavirstų ledo gabalu.
4.Faršą galima paruošti tokiu pat būdu: susmulkinti mėsą mėsmalėje, užvakuumauoti ir laikyti šaldymo kameroje.
5.Kad žinotumėte, kad mėsa tinka vartojimui, užklijuokite ant plėvelės ar vakuuminio maišelio lipduką su šaldymo data.
Tokie ruošiniai laikomi 3 mėnesius.