Sveikata ir grožis
Kaip apelsinai veikia regėjimą
Tyrimo, kuris nagrinėjo pagyvenusių moterų kataraktos vystymąsi, rezultatai pasirodė labai įdomūs. Nustatyta, kad vartojant produktus, kuriuose gausu vitamino C, galima ženkliai apsaugoti regėjimą.
Eksperimente dalyvavo 324 dvynių poros. 10 metų bėgyje mokslininkai stebėjo jų racioną ir ligos eigą.
Dalyviams, kurie vartojo produktus, gausius vitamino C, kataraktos progresavimas sumažėjo net 33%.
Vitaminas C įtakojo natūralią akių drėgmę, kuri saugojo jas nuo ligos vystymosi.
Askorbino rūgšties gausu:
– apelsinuose,
– citrinose,
– raudonojoje ir žaliojoje paprikoje,
– braškėse,
– brokoliuose,
– bulvėse.
O štai vitaminai tabletėse nepadės. Tyrėjai pažymi, kad nepastebėjo ženklaus rizikos sumažėjimo pas žmones, vartojusius vitaminus tabletėse. Iš to seka, kad vitaminą C reikia vartoti daržovių ir vaisių pavidalu.
Tyrimui vadovavęs profesorius Krisas Hamondas iš Londono Karališkojo universiteto pažymėjo:
„Paprasti mitybos raciono pokyčiai, tokie kaip padidintas daržovių ir vaisių vartojimas, kaip sveikos dietos dalis, gali padėti apsisaugoti nuo kataraktos.“
Katarakta – susirgimas, kurį senatvėje patiria 460 iš 1000 moterų ir 260 iš 1000 vyrų. Tai yra akies stiklakūnio drumstumas, kas turi įtakos regai.