Receptai
Agurkai savo sultyse žiemai
Ingredientai trims 0,7 l stiklainiams:
– smulkūs arba vidutiniai agurkai (konservavimui) – 1 kg
– stambūs agurkai (peraugę) – 1 kg
– druska – 100 g (stambi)
– česnakas – 6 skiltelės
– krienų lapai – 3 vnt (nedideli)
– krapų skėtukai – 3 vnt
– peletrūnas – po porą šakelių (nedidelių) stiklainiui (pagal pageidavimą)
– serbentų lapai – 6 vnt
Agurkų savo sultyse paruošimo būdas žiemai:
Stiklainius agurkams plaunu su maistine soda. Aš ėmiau 3 stiklainius po 0,7 l. Dangtelius šiuo
atveju reikia imti kaproninius. Tokius skaidrius baltus. Juos irgi plaunu su soda.
Peraugusius agurkus plaunu ir stambiai tarkuoju į gilų dubenį.
Česnaką lupu ir išspaudžiu. Dedu česnaką į tarkuotus agurkus.
Beriu druskos ir permaišau tarkuotus agurkus ranka. Pamatysite, kaip pradės skirtis agurkų
sultys. Palieku dubenį su tarkuotais agurkais pastovėti pusvalandį (tam, kad išsiskirtų daugiau
sulčių).
Visus žalumynus agurkų sūdymui plaunu po tekančiu vandeniu. Į stiklainių dugną dedu po 2
serbentų lapus, krapų skėtuką ir po 2 šakeles peletrūno.
Mažus ar vidutinius agurkus kruopščiai plaunu ir nupjaunu galiukus. Į stiklainių dugną dedu
truputį tarkuotų agurkų. Paskui dedu mažus agurkus. Aš dėjau juos vertikaliai.
Jei agurkai stori, juos galima perpjauti per pusę išilgai. Ir taip pat vertikaliai dėti į stiklainį.
Viršuje ir šonuose aš dedu tarkuotus agurkus, paspaudžiu. Tai daryti nelabai patogu. Tačiau
reikia prikimšti kuo daugiau tarkuotų agurkų. Aš naudojau arbatinį šaukštelį.
Pabaigoje pilu į stiklainius agurkų sultis, kad jos beveik pasiektų kraštus.
Tiesa, galima imti didelius stiklainius ir dėti ten tarkuotus agurkus ir paprastus agurkus
sluoksniais.
Viršuje dedu krieno lapelį, perlenktą per pusę. To reikia tam , kad nesusidarytų pelėsis. Jei
krienų lapų nėra, dangtelį galima sutepti gatavomis garstyčiomis (arba įberti garstyčių grūdelių,
jie dažnai parduodami parduotuvėse).
Uždengiu stiklainius kaproniniais dangteliais. Jokiu būdu neužsukinėkite stiklainių! Dangteliai
iššaus.
Uždarytus stiklainius dedu į šaldytuvą (ar rūsį). Noriu atkreipti dėmesį, kad dangteliai gali truputį
išsipūsti ir iš po jų skirtis skystis. Tai normalu. Vyksta rūgimo procesas.
Po 1-2 savaičių agurkai gatavi ir jų galima paragauti. Tarkuotus agurkus galima naudoti
salotoms, grybų ar agurkų sriubai. Gero apetito!