Receptai
Šaltiena, kuri visada gaunasi skani ir yra tvirtos stabilios tekstūros. Su juoda duonele ir garstyčiomis – tikras skanumėlis
Ši šaltiena visada gaunasi ideali. Ji gerai sustingsta, labai aromatinga ir skani. Su juoda duonele ir garstyčiomis – tikras skanumėlis. Gaminu ją tradiciniu būdu iš jautienos ir kiaulienos. Skoniui ir aromatui papildau gausiu česnako kiekiu. Šaltiena nemėgsta skubos, todėl ją gaminu ilgai, tačiau ji to verta.
8 porcijos
Pasiruošimo laikas 20 min. Gaminimo laikas 12 val.
Ingredientai
– 1,2 kg kiaulienos karkos
– 1,4 kg galvijų kojų
– 3 česnako galvutės
– 5 vnt lauro lapų
– 1 arbatinis šaukštelis pipirų žirnelių
– 2 žiupsniai maltos kalendros
– pagal skonį maltų pipirų
– pagal skonį druskos
Instrukcijos
1. Paruošimui imu kiaulienos karką ir jautienos koją. Koją gerai nuplauname ir nuskutame peiliu.
2. Kiaulienos karką, kaip ir koją, nuplauname ir nuskutame odą peiliu. Karka ir koja turi daug želinių medžiagų, šaltiena iš jų visada gaunasi stangrios stabilios tekstūros.
3. Virimui imame 1 česnako galvutę, lauro lapą ir juodųjų pipirų žirnelių. Iš anksto dideliame puode (netilpo į kadrą) užviriname vandenį, dedame mėsą, dedame česnaką, pipirus, druską (1,5 valgomojo šaukšto) ir viską verdame ant silpnos ugnies 5 val.
4. Per 5 valandas sumažės sultinio tūris, ragaujame, ar užtenka druskos. Jautienos kojos kaulai turi lengvai atsiskirti.
5. Kiaulienos karka išimant turi irti.
6. Mėsą paliekame ant stalo ataušti, o sultinį atsargiai perkošiame. Mums prireiks apie 1,5 l sultinio.
7. Iš truputį atvėsusios kojos lengvai pašaliname kaulus. Joje pagrinde randasi sausgyslės (odos aš nenaudoju). Visas minkštas dalis pjaustome gabalėliais ir dedame į dubenį.
8. Iš kiaulienos karkos pašaliname kaulus. Mėsą, odą ir riebalus pjaustome nedideliais gabalėliais ir dedame į dubenį.
9. Viską pabarstome maltais pipirais ir kalendra (suteikia malonų skonį). 2 česnako galvutes lupame ir išspaudžiame. Mėgstu česnaką, todėl jo dedu daug.
10. Viską gerai permaišome ir dedame į formą su borteliais (30×22 cm). Mėsą galima užpilti sultiniu porcijinėse formelėse ar kitame inde.
11. Užpilame mėsą perkoštu sultiniu, truputį pamaišome šaukštu, uždengiame ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 6 valandoms, kol pilnai sustings.
12. Po 6 valandš formą su šaltiena išimame. Viršuje sustingsta riebalai, kuriuos nuimame arba šaukštu.
13. Gatavą šaltieną pjaustome nedideliais gabalėliais, dedame į lėkštę, gardiname garstyčiomis, puošiame krapų šakelėmis ir iškart patiekiame. Šaltiena gaunasi standi, netirpsta ant stalo. Jos skonis ir aromatas puikūs.
Gero apetito!