Receptai
Nieko nekepu ir nestoviu prie viryklės: mano mėgstamiausias kepenėlių receptas, ir jos išeina švelnesnės už paštetą
- vištienos kepenys – 500 g
- svogūnas – 1 vnt (vidutinio dydžio)
- obuolys (geriau rūgštokas) – 1 vnt
- Provanso žolelės – maždaug 1 arbatinis šaukštelis be kaupo druska, malti juodieji pipirai – pagal skonį bekvapis saulėgrąžų aliejus – 1 valgomasis šaukštas
Pirmiausia paruošiame ir supjaustome visus produktus. Svogūną pjaustome pusžiedžiais arba, jei svogūnas didelis, tai žiedų ketvirčiais.
Obuolį supjaustome į 4-8 dalis, pašaliname šerdelę, o paskui kiekvieną skiltelę pjaustome pakankamai plonomis riekutėmis. Paskui dedame į dubenį, beriame druskos, pipirų, Provanso žolelių mišinį ir pilame saulėgrąžų aliejų. Viską gerai permaišome.
Tokį patiekalą labai patogu ruošti moliniuose puodeliuose. Jei jų nėra, galima kepti kepenėles vienoje didelėje karščiui atsparioje formoje ar paprastame 2 l talpos stiklainyje. Kadangi patiekalą mes dėsime į šaltą orkaitę ir palaipsniui kaitinsime iki reikiamos temperatūros, stiklas nesprogs. Taigi, ant puodelių/formos/ stiklainio dugno dedame apie pusę visų svogūnų. Jei puodeliai keli, kaip pas mane, 1⁄2 svogūnų tolygiai išdėliojame po visą indų kiekį. Sūdome ir beriame pipirų pagal skonį.
Viršuje dėliojame obuolio skilteles – irgi pusę viso kiekio.
Ant obuolių sluoksnio dedame kepenis (visas).
Padengiame kepenėles obuolio likučiais.
Ir barstome likusiais svogūnais, sūdome, beriame pipirų. Dabar uždengiame puodelius dangteliais, jei dangtelių nėra – aliuminio folija. Ir pašauname į ŠALTĄ orkaitę.
Įjungiame kaitinimą iki 200 laipsnių ir kepame maždaug 60 min.
Kepenis galima patiekti tiesiai porcijiniuose puodeliuose arba išdėlioti į lėkštes – kaip jums patogiau.
Patiekalas gaunasi labai aromatingas, švelnus, sotus ir skanus. Gaminkite, bandykite, gero apetito!