Receptai

Kepu bandeles “Sraiges”: kodėl mano tešla ilgai išlieka švelni bei minkšta ir kuo geriausia sutepti kepinius

Ingredientai:

  • pienas – 200 ml
  • vanduo – 200 ml
  • cukrus – 120 g
  • sausos mielės – 10 g
  • druska – 1 arbatinis šaukštelis
  • kiaušinių baltymai – 2 vnt
  • aliejus – 90 ml
  • miltai – 820 g

Sluoksniavimui:

sviestas (tirpintas) – 50 g

Sutepimui:

  • tryniai – 2 vnt
  • pienas – 2 valgomieji šaukštai

Paruošimo būdas:

Į dubenį ar mikserio indą pilame po 200 g šilto pieno ir šilto vandens, beriame ten 2 valgomuosius šaukštus cukraus, o likusį kol kas atidedame ir suberiame 10 g sausų mielių. Permaišome šluotele ir paliekame uždengę plonu rankšluosčiu mielių aktyvavimuisi 15 min.

Dabar išmaišome mieles ir suberiame likusį cukrų (viso reikia 120 g), 1 arbatinį šaukštelį druskos. 2 kiaušinius atskiriame į trynius ir baltymus.

Trynius paliekame bandelių aptepimui, o baltymus pilame į tešlą ir supilame dar 90 g bekvapio aliejaus. Dedame atitinkamą mikserio antgalį ir užmaišome tešlą. Aš tai darau vidutiniu greičiu.

Iš pradžių visus ingredientus sumaišome iki vienalytės masės, o paskui palaipsniui beriame išsijotus miltus, todėl kad jų gali būti šiek tiek daugiau ar mažiau. Viskas priklauso ir nuo pačių miltų kokybės, ir nuo baltymų dydžio.

Man šiandien išėjo 820 g miltų. Į tešlą šiandien dėjau tik baltymus, ne trynius ir net ne visus kiaušinius. Baltyminė tešla išsiskiria ypatingu minkštumu ir gaminiai išlieka minkšti kelias dienas. Jei nebandėte gaminti tik su baltymais, aš jums labai rekomenduoju. Jūs būsite maloniai nustebinti, kokia orinė ir minkšta gausis tešla!

Maišome tešlą mikseryje 5-6 minutes, jei rankomis, tai kažkur apie 10 min. Tešla turi būti minkšta, neužkimšta miltais, švelni ir elastinga.

Suvoliojame rutulį, dedame į aliejumi suteptą dubenį, uždengiame plonu rankšluosčiu ir statome į šiltą vietą maždaug 1 val.20-30 min.

Tešla turi padidėti mažiausiai 2,5 kartų. Suvoliojame ją ir dedame ant stalviršio. Dalijame į 8 vienodo
dydžio gabalėlius.

Kiekvienas gabalėlis turėtų sverti apie 185 g. Dabar kiekvieną iš 8 tešlos gabalėlių suapvaliname, pakočiojame ir tešlos kamuoliukus dedame po maišeliu. Taip paliekame 10-15 min.

Paskui stalą pabarstome miltais ir kočiojame tešlos kamuoliuką į ploną lakštą. Sutepame plonu tirpinto atvėsusio sviesto sluoksniu. Perpjauname per pusę ir kiekvieną dalį sudedame vėduokle.

Gautą ruošinį truputį ištempiame rankomis. Ir dabar susukame sraige, o laisvą tešlos kraštą pasukame į
apačią.

Paspaudžiame ruošinį rankomis ir gauname bandelę „Sraigę“. Iškepusi ji atrodo neįprastai ir gražiai, o perpjovus matosi sluoksniai. Be to, sviestas suteikia gaminiams subtilų grietinėlės skonį ir aromatą.

Perdedame ruošinius į skardą, užtiestą kepimo popieriumi. Jums gausis 16 bandelių, kurios idealiai tilps
standartinėje orkaitės skardoje. Uždengiame maišeliu bei rankšluosčiu ir paliekame pastovėti 20 min.

O 2 trynius, kurie liko, sumaišome su 2 šaukštais pieno. Gautu mišiniu aptepame kiekvieną bandelę.

Būtent trynio ir pieno mišinys suteikia kepiniams tą blizgesį ir rusvumą, kuris vilioja visus kepinių
mėgėjus.

Pašauname „Sraiges“ į iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 25-30 min. Režimas – viršus-apačia be konvekcijos.

Pažvelkite, koks grožis gavosi! Kai už lango šąla, nėra nieko geriau, nei pasigaminti štai tokių bandelių ir pasimėgauti naminių kepinių šiluma. O aromatas sklinda po visus namus ir atsispirti tiesiog neįmanoma!

Visas svetainės turinys priklauso autoriams. Visos teisės apsaugotos. Mūsų tinklalapyje talpinami tik pramoginio pobūdžio straipsniai, surinkti iš visos planetos. Tinklalapio redakcija neatsako už duomenų tikslumą ir aktualumą. Kai kuriuose straipsniuose gali būti netikslių rekomendacijų ir patarimų, galinčių suklaidinti, todėl būtinai pasikonsultuokite su to profilio specialistu, prieš išbandydami.

Related Articles

You cannot copy content of this page