Receptai
Nuostabus smėlinis pyragas „Obuolių gelbėtojas“ su varškės ir obuolių įdaru bei bezė viršūnėle
Sudedamosios dalys:
Tešlai (30×18 cm skersmens forma):
- 1,5 stiklinės miltų,
- 2 valg. š. cukraus,
- 100 g margarino,
- 50 g grietinės,
- baltymas,
- ¼ valg. š. sodos.
Varškės sluoksniui:
- 250 g minkštos vienalytės varškės (jei varškė grūdėta, pertrinkite ją per sietelį),
- 1/3 stiklinės cukraus,
- baltymas,
- vanilės.
Obuolių sluoksniui:
- 4–5 vidutinio dydžio obuoliai,
Bezė (arba suflė):
- 2 didelių kiaušinių baltymai.
Gaminimas
Tešlai: sumaišykite trynį, cukraus pudrą, ištirpintą margariną, grietinę, kepimo miltelius ir išmaišykite iki vientisos masės.
Į masę persijojame miltus, užmaišome minkštą smėlinę tešlą. Paskirstome tešlą formoje, šiek tiek atlenkiame kraštus, pabadome šakute.
Varškės masei: varškę sutriname su cukrumi, tryniu, vanile ir kondensuotu pienu (jei pageidaujama).
Varškės masę paskirstome ant smėlinės
Nuskutame obuolius (nebūtinai), pašaliname sėklas, supjaustome plonomis skiltelėmis.
Obuolių skilteles tolygiai sudedame ant varškės sluoksnio, pabarstome cinamonu.
Bezė: išplakame baltymus, pašlakstome citrinos sultimis, pamažu pilame cukrų.
Suflė užtenka poros šaukštų cukraus, o bezė cukraus reikia daugiau. Bet kokiu atveju baltymus reikia plakti lėtu plaktuvo greičiu, kol susidarys stangrios putos.
Baltymų masę sudedame ant paruošto pyrago viršaus ir kepame dar 10–15 min. (orkaitę įkaitinti iki 170 °C temperatūros).
Atvėsiname ir supjaustome atvėsusį pyragą gabaliukais.