Receptai
Suktinukai „Silkė pataluose“- užkandis be konkurencijos
Patiekalas apskaičiuotas 12 porcijų
Ingredientai:
– nori – 6 g
– silkė – 100 g
– kilkė – 12 vnt
– burokėliai – 1 vnt
– bulvės – 1,5 vnt
– svogūnas – 0,5 vnt
– kiaušiniai – 2 vnt
– majonezas – 100 g
– obuolių actas – 1 valgomasis šaukštas
– vanduo – 1 stiklinė
– krapai – pagal skonį
– druska – pagal skonį
Paruošimas žingsnis po žingsnio:
1. Pirmuosius du žingsnius aš darau išvakarėse, kad kitą dieną teliktų viską sutarkuoti, supjaustyti ir susukti. Plauname bulves ir burokėlį. Dedame juos į puodą, statome ant ugnies. Verdame daržoves su lupenomis kol bus pilnai gatavos. Po to nuimame puodą nuo ugnies, nupilame vandenį ir paliekame daržoves aušti. Kiaušinius kietai išverdame, po to ataušiname juos šaltame vandenyje. Paskui kiaušinius smulkiai sutarkuojame.
2. Silkę išdarome į file, nupjovę uodegą, pelekus ir pašalinę odelę bei kauliukus. Jau paruoštą file perpjauname ilgomis juostelėmis išilgai viso file gabaliuko.
3. Svogūną lupame ir pjaustome jį kaip galima smulkiau, paskui truputį jį pasūdome, pilame šaukštą acto, permaišome ir užpilame 1 stikline verdančio vandens 30 sekundžių, po ko iškart nupilame svogūnus į kiaurasamtį ir perplauname juos lediniu vandeniu.
4. Dabar lupame daržoves. Bulves ir burokėlius atskirai tarkuojame stambia trintuve.
5. Atėjo laikas svarbiausiam – pačių suktinukų formavimui. Dedame nori lapą ant bambukinio kilimėlio lygia puse žemyn, šiurkščia viršun. Dedame dalį burokėlių ant nori lapo (apie 3 mm), išlyginame juos tokiu būdu, kad palei ilgąjį kraštą liktų tuščios vietos (be burokėlių) 1 cm pločiu. Burokėlių sluoksnį sutepame plonu majonezo sluoksniu.
6. Ant majonezo dedame dalį tarkuotų bulvių ir vėl sutepame plonu majonezo sluoksniu. Sekančiu sluoksniu dedame svogūnus ir kiaušinį ir taip pat sutepame majonezu, bet šiek tiek riebiau.
7. Silkės file dedame išilgai ilgojo nori krašto, uždengto burokėliais, atsitraukę maždaug 0,5 cm. Dabar kilimėlio pagalba susukame suktinuką, paspausdami ir suteikdami jam formą ties kiekvienu sukimu.
8. Gatavą suktinuką supjaustome aštriu peiliu į gabalėlius (3-4 cm). Peilį būtina kiekvieną kartą įmerkti į karštą vandenį. Tokią pat procedūrą atliekame su likusiais produktais. Kai visi suktinukai bus gatavi, puošiame juos kilkės file ir krapų šakelėmis. Patiekiame suktinukus su likusiu majonezu.
!!!Ruošiant suktinukus bus geriau, jei pirmame žingsnyje bus panaudoti tik baltymai ir VIENAS trynys. Antrą trynį patariu naudoti suktinukų papuošimui juos patiekiant. Tam reikia tiesiog pabarstyti gatavus suktinukus smulkiai sutarkuotu tryniu. Atrodo labai šventiškai!