Receptai
Tiesiog užpilu žalumynus karštu vandeniu ir taip laikau visą žiemą: net spintelėje puikiai laikosi
Rūgštynes gerai nuplaunu ir nusausinu.
Paskui sudedu lapelį prie lapelio, nupjaunu kotelius ir supjaustau. Kotelių, žinoma, galima ir nešalinti (mano mama, pavyzdžiui, ruošia kartu su jais), bet aš naudoju tik lapelius.
Supjaustau rūgštynes plonais šiaudeliais.
Stiklainius aš visada sterilizuoju! Dažniausiai tai darau mikrobangų krosnelėje.
Įpilu į stiklainių dugną truputį vandens ir dedu į mikrobangę 3 min (maksimaliu galingumu).
Pripildau stiklainius žalumynus, gerai suslegiu, kad jų į stiklainius tilptų kaip galima daugiau. Kartu su rūgštynėmis galima dėti į stiklainius truputį krapų, petražolių, svogūnų laiškų, špinatų.
Tačiau šių žalumynų turi būti ne daugiau 10-15%, kitaip ilgai nesilaikys.
Liko pripilti stiklainius verdančio vandens ir tvirtai uždaryti steriliais dangteliais.
Tokį gaminį galima laikyti net virtuvės spintelėje! Taip jis gali laikytis ne vienerius metus.
Bet aš, žinoma, stengiuosi iki naujo derliaus tokius stiklainius ištuštinti.
Bet čia ir stengtis nereikia – mes labai mėgstame rūgštynių sriubą, todėl rūgštynių retai lieka iki pavasario.