Idomybes
Jūs niekada nebeverksite, pjaustydami svogūną. 9 stulbinančios gudrybės
Svogūnas dažnai naudojamas įvairiausiems patiekalams. Tačiau jį pjaustyti – malonumas menkas. Akių ašarojimą, aštrų kvapą ir visus kitus šios daržovės pjaustymo atributus sunku pamėgti. Tačiau yra
nemažai gudrybių, kurios padės atsikratyti nemalonių pojūčių ir neaukoti patiekalo skonio.
Trintuvė į pagalbą
Vienas būdų minimalizuoti svogūno poveikį – pjaustyti jį maksimaliai greitai. Tam naudokite trintuvės
pusę su viena ilga ertme. Svogūnas bus supjaustytas plonai ir greitai.
Baseino akiniai
Jei užsidėsite plaukimo akinius, svogūno garai nepateks į akių gleivinę ir nesukels ašarojimo. Taip,
atrodys keistai, bet geriau jau taip.
Naudokite garus
Vandens garai greitai kyla aukštyn, jie gali prigriebti pakeliui ir svogūno garus, skleidžiamus daržovės.
Pastatykite prikaistuvį su vandeniu ant viryklės, užvirinkite ir pjaustykite svogūną kaip galima arčiau.
Išankstinis atšaldymas
Jei įdėsite svogūną į šaldytuvą likus pusvalandžiui iki pjaustymo, pastebimai sumažinsite akių ašarojimą.
Atšaldymas padeda susilpninti rūgštinį fermentą, kuris patenka į orą pjaustant svogūną.
Kramtomoji guma
Prieš porą minučių iki svogūno „dorojimo“ imkite kramtyti gumą. Ji stimuliuoja seilių, kurios absorbuoja
dalį garų, išsiskyrimą burnoje. Tik kvėpuoti teks per burną.
Uždekite žvakę
Deganti žvakė traukia į save supantį orą, kuris būtinas degimo palaikymui. Uždekite ją prieš svogūno
pjaustymą, oras su jo garais bus traukiamas link žvakės, toliau nuo jūsų akių.
Aštrus peilis
Dauguma enzimų iš svogūno išsiskiria jį traiškant. Taip nutinka, kai naudojamas peilis nepakankamai
aštrus. Pagaląskite jį kaip reikiant prieš naudodami.
Kvėpuokite per burną
Kvėpuojant per burną svogūno garai nepateks į uoslės nervus. Taip jie nebus sudirginti, o jūs
išsivaduosite nuo ašarų ir „slogos“.
Naudokite gartraukį
Gartraukis virš viryklės padės greičiau pašalinti iš oro svogūno garus. Dėkite pjaustymo lentelę šalia
viryklės, įjunkite gartraukį ir imkitės darbo.