Receptai
Kotletai orkaitėje – skanesni nei keptuvėje
– mėsos faršas 500 g
– bulvės 2 vnt
– svogūnas 1 vnt
– česnakas 2-3 skiltelės
– duonos riekės 3 vnt
– grietinė 1-2 valgomieji šaukštai
– sviestas 50 g
– druska 1⁄2 arbatinio šaukštelio
– malti juodieji pipirai pagal skonį
Paruošimas
1. Paruoškite reikiamus produktus kotletų gaminimui. Iš anksto sumalkite mėsą į faršą.
2. Kvietinį batoną sulaužykite gabalėliais, užmerkite vandenyje 5 min. Taip pat galima mirkyti piene.
3. Bulves nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Nuspauskite sultis, dėkite į mėsos faršą. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite gabalėliais, paskui blenderyje sutrinkite į tyrę. Taipogi daržoves galima sumalti mėsmale arba smulkiai sutarkuoti. Gautą tyrę dėkite į faršą.
4. Batono minkštimą nuspauskite, susmulkinkite rankomis arba permalkite, dėkite į pagrindinį mišinį. Pagardinkite druska ir maltais pipirais.
5. Mišinį kruopščiai permaišykite, geriau rankomis, kol bus vienalytis. Dėkite grietinę, permaišykite. Masę išmuškite 5 minutes, pakeldami aukštyn ir stipriai mesdami ant lentelės ar į indą. Tai padarys kotletus stangresnius, jie nesuirs kepimo metu.
6. Skardą sutepkite aliejumi. Iš faršo formuokite nedidelius pailgos formos kotletus maždaug 80 g svorio. Turi gautis 11-12 vnt. Dėkite juos į skardą per atstumą vienas nuo kito.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, pašaukite skardą. Kepkite kotletus 15 minučių, paskui išimkite, gausiai sutepkite kiekvieną sviestu.
8. Vėl pašaukite į orkaitę, kepkite 200 laipsnių temperatūroje dar 15 min. Iškepusius kotletus sutepkite sviestu, kuris nutekėjo į skardą.
9. Kotletai paruošti. Gero apetito!