Receptai
Gaminame nebrangų delikatesą iš karkos (dešros daugiau nenorėsite)
Mums prireiks:
1. Kiaulienos karka – 2 vnt.
2. Druska – pagal skonį.
3. Česnakas – 4 skiltelės.
4. Chmeli-suneli – 1,5 arbatinio šaukštelio.
5. Malta kalendra – 1 arbatinis šaukštelis.
6. Malti juodieji pipirai – 0,5-1 arbatinis šaukštelis.
7. Kepimo rankovė, maistinė plėvelė, virvelė.
Receptas žingsnis po žingsnio su foto:
1. Kiaulienos karkas (šiandien pas mane jos 2) aš iš anksto išmirkiau kelias valandas, kuo geriau peiliu išvaliau odą, o paskui nusausinau popieriniais rankšluosčiais.
2. Dabar iš karkos reikia išimti kaulą. Tam aš darau išilginį pjūvį kaip foto ir apipjaunu aplink kaulą. Tai sunkiausia recepto dalis. Tačiau įgijus įgūdžių tai padaryti nesunku. Paties kaulo neišmeskite, iš jo gausis labai sodrus sultinys pirmiesiems patiekalams.
3. Po to, kai ištraukiau kaulą, apipjaunu mėsą, stengdamasi nepažeisti odos. Mėsą pjaustau maždaug 2×3 arba 3×4 cm gabalėliais.
4. Dabar darau prieskonių mišinį. Čia aš niekam nieko neprimetu, visus prieskonius galite imti pagal savo skonį. Aš sumaišiau druską, chmeli-suneli, šviežiai maltus juoduosius pipirus ir maltą kalendrą. Taip pat išspaudžiau 4 dideles česnako skilteles.
5. Į lėkštę dedu mėsą nuo vienos karkos, beriu prieskonių mišinį, česnaką ir gerai viską permaišau. Palieku mėsą nuošalyje. Imu odelę ir įtrinu ją iš vidinės pusės prieskonių mišiniu ir česnaku. Iš kitos pusės įtrinu tik prieskoniais. Druską ir prieskonius dedu „iš akies“.
6. Į odą dedu mėsą ir susuku standų vyniotinį. Viską taip pat reikia padaryti su antros karkos mėsa – mėsą supjaustyti , pabarstyti prieskoniais ir susukti vyniotinį.
7. Imu kepimo maišelį, prakerpu vieną kraštą ir išskleidžiu. Dedu vieną vyniotinį ir susuku labai standžiai. Paskui dedu maistinę plėvelę ir dar kelis kartus susuku skersai ir išilgai, kad gaminimo metu neištekėtų sultys.
8. Virvele apsuku vyniotinį kaip dešrą. Su antru vyniotiniu viskas taip pat – susuku į kepimo maišelį, paskui į maistinę plėvelę ir apvynioju virvele.
9. Perdedu vyniotinius į puodą ir užpilu šaltu vandeniu, kad jis pilnai juos padengtų. Dedu puodą ant ugnies, užvirinu, paskui sumažinu ugnį iki šiek tiek mažesnės už vidutinę ir verdu 3 val.
10. Po 3 valandų išimu vyniotinius iš vandens ir leidžiu jiems ataušti iki kambario temperatūros. Paskui perdedu juos į tinkamo dydžio indą, viršuje dedu svarmenį ir dedu nakčiai į šaldytuvą.
Ryte gatavas stulbinantis mėsos delikatesas! Dingsta nuo stalo akimirksniu! Skanu, sotu ir labai aromatinga!