Patarimai
8 naudingi patarimai kaip teisingai laikyti produktus
Nėra nieko blogiau, nei pažvelgus į šaldytuvą aptikti, kad daržovės, kurias jūs vis ruošėtės gaminti, bet
vis „neprieidavo rankos“ , jau prarado bet kokį maistinį patrauklumą.
Išmesti maistą nemalonu ir neteisinga, todėl mes turime visiems produktams duoti šansą būti suvalgytiems.
Kad produktai išsilaikytų ilgiau, reikia pasitelkti protą. Tai leis jums ne tik išsaugoti jų šviežumą, tačiau net
„atgaivinti“ daržoves, kurias jūs jau ruošėtės išmesti.
Štai 8 naudingi patarimai, kaip tai padaryti:
1. Kad sausainiai nesudžiūtų, laikykite juos su duona.
Tam net nereikia viso kepalo. Pakanka riekės duonos dešimčiai sausainių. Sausainiai sugers drėgmę iš
duonos ir išliks minkšti.
2. Prieskonines žoleles laikykite lede.
Mes dažnai perkame žalumynus pundeliais, kai receptui tereikia vos poros lapelių. Puikus būdas
išsaugoti šviežius prieskonius – užšaldyti juos sultinyje, vandenyje ar net alyvuogių aliejuje.
Susmulkinkite žalumynus, išdėliokite į indelius ledui ir užpilkite juos skysčiu pagal savo skonį. Dėkite
indelį į šaldymo kamerą, o paskui išimkite kubelius gamindami.
3. Apsukite žalumynus popieriniu rankšluosčiu.
Kitas variantas: apsukite špinatus, salotas ir pan.popieriniais rankšluosčiais. Rankšluosčiai sugers
drėgmę, kuri daro žalumynus minkštus ir sukelia pelėsio atsiradimą.
4. Laikykite pomidorus ne šaldytuve…
Pakelkite ranką: kas laiko pomidorus šaldytuve? Taip daro daugelis, tačiau laikant juos kambario
temperatūroje (tik šešėlyje), jie bus ne tokie porėti, o skonis ir spalva pagerės.
Vienintelė išimtis – jei pomidoras labai prinokęs, o jums reikia išlaikyti jį porą dienų. Tokiu atveju
šaldytuvas – geriausias variantas.
5. …ir aukštyn kojomis.
Kas galėjo pagalvoti, kad pomidoras toks reiklus? Bet taip yra! Laikant pomidorus kambario
temperatūroje aukštyn kojomis į juos patenka mažiau oro ir jie ilgiau išsaugo šviežumą.
Žinoma, tai neliečia pomidorų su stiebeliais.
6. Pamirkykite uogas acte.
Tai netikėtas patarimas, bet greitai pamirkius uogas vandeniniame acto tirpale (3 dalys vandens 1 daliai
acto – pavyzdžiui, obuolių), tai actas sunaikina bakterijas, dėl kurių uogos genda ir pelija.
7. Laikykite kiaušinius ir pieno produktus šaldytuvo gilumoje.
Dauguma žmonių laiko kiaušinius ir pieną šaldytuvo durelėse – ten numatytos net specialios dėžutės
kiaušiniams. Tačiau durelės – šilčiausia šaldytuvo dalis, labiausiai jautri kambario temperatūros
svyravimams.
Durelėse laikykite sultis ir padažus, o kiaušinius ir pieną dėkite gilyn.
8. Laikykite šparagus kaip gėlių puokštę.
Šparagai, svogūnų laiškai ir kai kurios kitos daržovės geriau laikosi, jei su jomis elgiamės kaip su šviežiai
skintomis gėlėmis. Nupjaukite stiebus ir pamerkite juos į stiklainį (arba vazą didesnei romantikai) su
vandeniu, o viršų uždenkite maišeliu. Tai išlaikys juos šviežius ir traškius.
O kokį iš šių patarimų jūs pasiruošę išbandyti?