Sveikata ir grožis
Graikiško riešuto lapai ne mažiau reikšmingi medicinoje, nei jo vaisiai
Graikiško riešuto lapai sveikatos stiprinimui.
Graikiško riešuto lapai ne mažiau reikšmingi medicinoje, nei jo vaisiai. Ne veltui sakoma, kad šio medžio lapai – tai tikras biochemijos fabrikas.
Jau vien ką reiškia lapų sudėtyje esantys vitaminai, glikozidai, flavanoidai ir netgi eterinių aliejų pėdsakai. Vaistų žaliavai paprastai naudojami lapai ir neprinokusių vaisių žievė (aplink riešutą susidariusi žalia žievė).
Antpilų ir nuovirų iš graikiško riešuto lapų ir žievės gamyba
Kraujagyslių sklerozei: valgomąjį šaukštą džiovintų smulkintų lapų užpilti stikline verdančio vandens (250 g), palaikyti uždengtą 1 valandą, nukošti. Gerti 3 kartus per dieną prieš valgį po 1/3 stiklinės.
Virškinamojo trakto uždegimams ir diarėjai gydyti : 1 v.š. lapų užpilti 0,5 l verdančio vandens. Palaukti, kol pritrauks, nukošti. Išgerti dienos eigoje, kiekvieną kartą pašildant gėrimą.
Anginai ir dantenų uždegimui gydyti: 1 v.š. lapų užpilti verdančiu vandeniu, palaukti, kol pritrauks, nukošti. Gerti po 1 v.š. 3 kartus per dieną. Tuo pačiu tirpalu galima skalauti burną ir gerklę, užlaikant bent minutėlę.
Cukraligei gydyti: v.š. lapų užpilti 1 stikline karšto vandens (250 g), virti 15–20 minučių. Atvėsinti, nukošti. Išgerti per dieną nedidelėmis porcijomis.
Odos susirgimams gydyti: 5 v.š. lapų užpilti 0,5 l verdančio vandens, pavirti 10–15 minučių ant mažos ugnies. Atvėsinti. Nukošti. Naudoti kompresams ir aptrynimams.
Gerų rezultatų pasiekiama, naudojant lapus ir žievę kosmetologijoje: 80 g lapų susmulkinti, užpilti augaliniu aliejumi (300 g), palaikyti tamsioje vietoje 15-20 dienų, kad pritrauktų.